Het verschil tussen een goede en een slechte discjockey

Een goeie dj kan je feest tot een succes maken. Dat je de ochtend daarna wakker wordt en denkt: wooow, dat was leuk! Wat een feest… Je hebt ook dj’s die het minder goed doen. Niet dat je feest dan een mislukking wordt, want de gasten zelf en de catering zijn ook van belang. Maar dan is het vaak geen wow-feest.


Final Countdown

Wat maakt een plaatjesdraaier tot een goede dj? Laten we beginnen met een discjockey die het net even iets minder beheerst. Misschien kom je zo iemand tegen omdat hij tegen een relatief laag bedrag beschikbaar is. Of is het de zoon van een bekende.

Een minder goede dj kan technisch vaak prima draaien. Mixt de muziek goed, heeft prima apparatuur en een leuke lichtshow. Maar start hij net The Final Countdown in als de dansvloer vol staat na een lekkere discokneiter. Of hij vindt het leuk om het publiek te vermaken met Hollandse meezingers, omdat dat bij de carnavalsavond twee maanden eerder prima werkte. Jammer genoeg deze keer niet, maar daar speelt hij onvoldoende op in.


Weten wat ‘de zaal’ wil

Een goeie dj weet waarvoor hij draait. Zijn het vijftigers, dertigers? Hij zoekt tevoren op welke muziek ze in hun jeugd hebben gehoord. Weet dat eigenlijk ook wel. Heeft een uitgebreide muziekkennis, ervaring, weet waar je lekker op kunt dansen en beschikt over antennes die feilloos registreren welke muziek het goed doet bij dit publiek. Draait wat de zaal wil, maar niet letterlijk alle verzoekplaatjes. De schwung moet er ook in blijven. Dan mag je ze ook weleens verrassen met een plaat die ze al dertig jaar niet meer hebben gehoord, maar wel heel lekker is.

Een goeie dj kan ook communiceren. Overlegt van tevoren hoe het feest eruit zou moeten zien. En staat ook op de avond zelf open voor suggesties van de organisatoren. Is blij als de zaal blij is en zal er alles aan doen om ook opa en oma een keer de dansvloer op te krijgen. Kom op met die beentjes!